perjantai 13. joulukuuta 2013

Unicorn Christmas Calender 13.12

13. LUUKKU/ Joulun symboliikkaa


HYVÄÄ LUCIAN PÄIVÄÄ!

Lucian päivää vietetään Pyhän Lucian muistoksi 13. joulukuuta. Muistopäivä kuuluu alun perin katoliseen pyhimyskalenteriin, mutta nykyisin sitä vietetään ennen kaikkea ruotsinkielisessä kulttuurissa. Perinteeseen kuuluu Lucia-neito, joka on pukeutunut valkoisiin vaatteisiin, punaiseen vyöhön ja kynttiläkruunuun ja pitää kädessään kynttilää. Ajatuksena on, että Lucia tuo valoa talven pimeyteen. Lucia (lat. lux, valo) on suomennettuna Valotar. Juliaanisessa kalenterissa talvipäivänseisaus osui keskiajalla Lucian päiväksi, ja tämän vuoksi päivää vietetään valon juhlana. Vuoden pisimpään yöhön ja valon juhlaan liittyneet pakanalliset tavat ja uskomukset yhdistyivät Lucian nimeen.
Luciaan liittyvät legendat ovat peräisin tämän kotimaasta Italiasta, Sisilian saarelta. Ensimmäinen pohjoismainen tieto Lucian päivän vietosta on Ruotsin Länsi-Götanmaalla vuodelta 1746 Perinnettä vietetään jonkin verran myös Tanskassa ja Norjassa sekä amerikanruotsalaisten parissa. Ruotsissa nimitys ”lille jul” (pikkujoulu) on liitetty Lucian päivään. Lucian päivän viettoa on kutsuttu ruotsalaiseksi lisäksi kansainvälisiin juhlatapoihin.
Nykyisissä juhlatavoissa Lucian päivän kynttilänvalo saatetaan tulkita auringonpaisteen ja esimerkiksi ihmisten välisen lämmön vertauskuvaksi.
 

ILMENTÄMINEN

Jos sinulla on unelma ihmisten tai tilanteiden auttamiseksi, yksisarviset valavat sinuun voimaa, rohkeutta ja arvokkuutta toteuttaakseen ajatuksesi.


Voimalause: Teen tänään jotakin toisten auttamiseksi.

2 kommenttia:

  1. Hyvää Lucian päivää! Valoa kaivataankin tähän pimeyteen. Paljon tietoa antava luukku.

    VastaaPoista
  2. Samoin Sinulle :-) Päivän hyvä työ vielä tekemättä...

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3 Se ilahduttaa aina :-)