lauantai 21. lokakuuta 2017

Kuolema vierailee talossa...

...jonka pihaan palokärki asettuu...

Tämän vanhan uskomuksen luin wikipediasta, kun etsin tietoa palokärjestä. Näin tänään nimittäin mökkimme pihalla palokärjen elämäni ensimmäistä kertaa ja se oli todella komea lintu. Se ei toki viihtynyt pihassamme kuin hetken, mutta näkymä jäi valokuvamaisesti mieleeni.

Viime viikolla näin elämäni ensimmäistä kertaa metson. Sekin oli todella upea ilmestys.

...

Aamulla ikävöin koiraani Viliä. Lähdin aamulenkille ja kävelin meidän "kurkipaikalle". Kävelimme sinne aina yhdessä ja toivon näkeväni kurjet. Näkymä oli satumaisen kaunis vaikka lintuja ei enää ollut.  Oli sumua, huurretta, kuuraa. Ihan sydämeen sattui kun tunsin että Vili ei ole enää täällä eikä kävele kanssani. Näin silmissäni Vilin kävelevän edessäni ja tunsin sen pehmeän turkin poskeani vasten. Ei kai taas, ajattelin väsyneesti sillä olen niin väsynyt itkemiseen ja suruun. Pyyhin kyyneleitä silmäkulmistani ja valokuvat jäivät ottamatta.

Hiljaisuus. Kuulin miten lehdet putoilivat puista yksitellen, hiljalleen. Mietin toisiko uusi koira onnen? Ei Viliä mikään korvaa, mutta koira on elämäntapa. Lähdin lopulta kävelemään mökille takaisin ja minua palelsi monta tuntia.

Sitten näin sen. Palokärjen. Ehdin sanomaan Maljojen Ritarille että ÄLÄ LIIKU ja käteni haparoi kameraa. Maljojen Ritari liikahti ja palokärki lehahti lentoon.

Tämän jälkeen tiesin, että Vili oli tullut moikkaamaan minua palokärjen muodossa. Näky ilahdutti minua suuresti.

Kuva: Markus Varesvuo

Palokärkeen liittyviä uskomuksia:

Pohjolassa uskottiin aikoinaan, että jos palokärki ilmaantui pihapiirin, oli syytä huolestua. Mutta vielä pahempaa oli, jos se lehahti hakkaamaan tuvan hirsiä. Silloin ennustettiin jonkun perheenjäsenen menehtyvän. Jos palokärki hakkasi peräseinää, kuoli talon isäntä, jos sivuseinää, emäntä. Julkisivun takominen ennusti kaikille heikkoa tulevaisuutta.

Jos palokärki lensi ääneti kulkijan edellä, kuolisi tämän omainen. Jos se lensi jäljessä, kuolisi kulkija itse. En tiedä vaikuttiko kulkusuunnan vaihtaminen enää tapahtumien kulkuun.

Palokärjen kuikuttavan äänen ei tulkittu kuitenkaan aina tuovan onnettomuuksia, vaan sen arveltiin myös varoittavan pahasta. Tilaa saattoi uhata tulipalo tai perhettä ja karjaa nälänhätä. Palokärjen ennustavan huudon perusteella saatettiin olla varuillaan ja välttää onnettomuus.

Palokärki ei kuitenkaan ole ollut pelkkä pahan ilma lintu, sillä sitä on käytetty ennen apuna myös kansanlääkinnässä. On uskottu, että kun kaiveli hampaitaan palokärjen kielestä tehdyllä hammastikulla, sai karkotetuksi hammassäryn. Noihin aikoihin arveltiin, että hammaskipu johtui hammasmadosta, ja kukapa muu pystyi hammasmadon kaivelemaan ulos paremmin kuin palokärki.
(Lähde: Yle.fi)


2 kommenttia:

  1. Ihana vierailu ja kivaa että huomasit tuon upean linnun. Pikkuinen koiranpentu toisi apua ikävään. Tyttäreni perheen oli pakko ottaa uusi koira kun rakas Nikita menehtyi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Mutta olen päättänyt että tulevaisuudessa sitten, ei ihan nyt.

      Poista

Kiitos kun kommentoit <3 Se ilahduttaa aina :-)