tiistai 2. heinäkuuta 2013

Lenni Lokinpoikanen ja vähän linnuista

Iltaa.

Aivan pakko kirjoitella vähän kuulumisia linnuista ja paremminkin lokeista. Pihapiirissäni on vähän höntti lokinpoikanen jonka olen nimennyt Lenniksi. Hän piipittää tuolla yötä päivää ja emo raakkuu ja vahtii poikastaan milloin lampun päältä, milloin talon räystäältä.

Lenni on aika avuton ja aika hellyyttävä. Pelkään että hänelle käy vielä köpelösti, koska hän ei osaa vielä lentää.





Olemme vieneet Lennille pari kertaa vettä pieneen astiaan ja huomasimme seuraavana aamuna sen juovan siitä vettä ja pesevän itseään. Vähän tämän jälkeen paikalle tulivat kaksi varista, jotka ottivat astian nokkaansa ja kaatoivat veden ja veivät kevyen astian pois.



Eilen illalla näin keittiön ikkunani alla ketun. Minä, joka pidän ihan oikeasti ketuista, hätäännyin ja huusin Smaragdisilmäiselle Ritarilleni että nyt pihallamme on kettu, mene äkkiä ulos ja aja kettu pois. Ritari etsi epätoivoisesti vaatteitaan ja menin sillä aikaa ikkunan luo ja läpsytin käsiäni kovasti yhteen ja herätin siinä sivumennen muutaman naapurinkin. Lopulta Ritarini selviytyi ulos kylpytakissaan ja oli pihalla kuin lumiukko. Hän ei nähnyt kettua, ei Lenniä, ei yhtään mitään. Minä seurasin ketun verkkaisia liikkeitä ikkunasta ja se tuntui ärsyttävän kesyltä. Kettu jolkotti pois.




Lenni löytyi lähistöltä. Vahingoittumattomana. Kuinkahan kauan? Luin wikipediasta että lokinpoikaset oppivat 6-7 viikon ikäisenä lentämään. Lenni harjoittelee jo.

Niin, sitten vähän lintujen symboliikasta. Olisin halunnut kirjoittaa nimenomaan lokin symboliikasta, mutta juuri siitä ei ole kirjoitettu yhtään mitään. Niinpä kerron teille linnuista.

Pyhä Hildegard Bingeniläinen kirjoitti luonnontieteen esityksessään 1100- luvulla:

" Linnut ovat kylmempiä kuin maan päällä elävät eläimet, koska niitä ei siitetä yhtä suuressa himon kuumuudessa. Niiden liha on puhtaampaa kuin maaeläinten, koska ne eivät synny äidistään alastomina vaan kuoren suojaamina. Monet niistä elävät tulisesta ilmasta ja kurottautuvat sen vuoksi aina kuin tuli kohti korkeutta. Linnut symbolisoivat voimaa, joka auttaa ihmistä puhumaan harkiten ja ajattelemaan asioita ennen niiden tekemistä. Sillä kuten linnut kohoavat sulkiensa avulla ilmaan ja oleskelevat yläilmoissa, niin kohottaa ajatteleminenkin sielun ruumiissa ja auttaa sitä levittäytymään kaikkialle."

Taruissa se, joka ymmärtää lintujen kieltä, saa tietoonsa tärkeitä asioita. Samoin ihmiset saattavat niissä muuttua linnuiksi ja linnut tuoda ruokaa hyville tai pyhille ihmisille.

Lintuihin on myyteissä ja vertauskuvina asennoiduttu pääosin myönteisesti. Linnut olivat pääosin siivillään taivasta lähestyvinä olentoina jonkinlaisia ihmisten toiveiden ruumiillistumia, kun ne kykenivät irrottautumaan maan vaivoista ja kohoamaan kuin enkelit korkeampiin sfääreihin.

No niin ja nyt vielä tähän päivään.

Olimme viime viikonloppuna pienellä kaupunkilomalla.
Törmäsimme sielläkin lokkeihin.
Japanilaiset turistit syöttivät lokkeja kädestään laivan kannella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit <3 Se ilahduttaa aina :-)