torstai 21. heinäkuuta 2022

Å = Elämäni aakkoset

 ÅRHUS

En oikeastaan keksi tähän vaikeaan kirjaimeen mitään muuta sanaa kuin paikka nimeltä Århus. Olen ollut siellä joskus lomailemassa; Tanskassa siis. Muistan, että ajoimme pitkiä siltoja pitkin mikä oli todella mahtavaa. Århus oli kiva pieni paikka jossa oli ainakin silloin melko hiljaista. 

Näin kertoo wikipedia:

Aarhus, Århus ([oorhuus][2]) (molemmat ovat Tanskassa valtakunnallisesti virallisia, paikallisesti Aarhus on virallinen[3]) on Tanskassa Keski-Jyllannin alueella sijaitsevan Aarhusin kunnan keskustaajama. Vuoden 2017 alussa taajamassa oli 269 022 asukasta.[1] Vuonna 2017 Aarhusin kunnassa oli 335 684 asukasta.[4]

Aarhus on myös entinen kaupunki, mutta vuoden 1970 kuntauudistuksessa kaupunkikäsitteestä luovuttiin Tanskassa. Aarhus sijaitsee Jyllannin niemimaan itärannikolla. Viikingit perustivat Aarhusin 700-luvulla.[5] Aarhus on Kööpenhaminan jälkeen maan toiseksi suurin kaupunkitaajama, ja Aarhusin yliopisto on maan toiseksi suurin yliopisto.

Aarhusin tuomiokirkko rakennettiin 1200-luvulla.[6]

Aarhusin satama on Tanskan suurin konttisatama.[7] Aarhusista on säännöllistä matkustajalauttaliikennettä Oddeniin ja Kalundborgiin.[8]

Aarhusin lentoasema sijaitsee Syddjursin kunnassa noin 36 kilometriä Aarhusin keskustasta koilliseen.

Aarhusin kaupungin pohjoismaisia ystävyyskaupunkeja ovat Ruotsissa Göteborg, Norjassa Bergen ja Suomessa Turku.

Ympäristöasioita koskeva Aarhusin yleissopimus solmittiin 1998 Aarhusissa 40 valtion kesken.[9]

Minä muistan Århusista viehättävät tanskalaiset talot. Katot olivat todellakin harjakattoja, räystäitä ei ollut nimeksikään ja yläkerrassa tuuletettiin kattoikkuinoiden kautta. Ruokailusta muistan sen, kun ostin paikallista ruokaa....se oli perunaa ja jotain roisia lihakastiketta. En tiedä mitä nimeä Århusilaiset moisesta käyttävät. Ei ollut kuitenkaan ihan minun makuuni.

Ostin myös kotiinviemisiksi Århusista ihanan leopardikuvioisen tunikan, vaaleanpunaisen, mutta se ei arvatenkaan mahdu enää päälleni. Ehkä mahtuu joskus taas.

Hyvät muistot Århusista. Olkoon se yksi elämäni aakkonen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit <3 Se ilahduttaa aina :-)