sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Joulukalenterin 15. luukku

JOULUN SYMBOLIIKKAA: AATAMI JA EEVA



Raamatussa ihmiskunnan kantaisä ja –äiti, alkuparin vertauskuva, jota käytetään monien kansojen ja kulttuurien myyteissä kuvaamaan ihmissuvun alkua.
Luominen maasta muistuttaa muinaisegyptiläistä myyttiä, jonka mukaan pukkipäinen jumala Chnum muovasi kaikki luomakunnan olennot savenvalajan pyörässä. Raamatussa luomiskertomuksia on kaksi, joista toisessa Jumala loi maasta vain Adamin ja myöhemmin Eevan hänen kylkiluustaan. Toisen mukaan Jumala loi samalla kertaa ihmisen mieheksi ja naiseksi.
 
Keskiajan juutalaisissa legendoissa Luoja perustelee Eevan luomista Aadamin kylkiluusta: En halua tehdä naista miehen päästä, ettei hän nosta päätään liian korkealle. En myöskään tee häntä silmästä, ettei hän tähystele kaikkialle. En halua tehdä häntä korvasta, ettei hän kuuntelisi kaikkea, enkä suusta, ettei hän puhuisi liian paljon. En tee häntä sydämestä, ettei hänestä tule liian pöyhkeää enkä kädestä, ettei hän kaikkea tavoittelisi. En liioin tahdo tehdä häntä jalasta, ettei hän kulkisi kaikkialle, vaan teen hänet siveästä ruumiin osasta, joka on silloinkin peitettynä, kun ihminen on alastomana. Ja jokaista naisen osaa muovatessaan Herra sanoi: ”Ole hurskas ja kunniallinen vaimo.”


SATEENKAARI

Tämä kortti merkitsee jonkun jakson päättymistä ja toisen iloisen ja taloudellisesti palkitsevan jakson alkamista. Huomaa runsauden merkit, niin virtaus jatkuu.

Voimalause: Odotan hyviä seurauksia.

2 kommenttia:

  1. Kortti tietää, vuosi on päättymässä. Oli kiva lukea Aatamista ja Eevasta tietopaketti. On monenlaista tarinaa ihmisen alkutaipaleelta. Miksihän muuten mies luotiin ensin ja sitten vasta allettiin suunnitella naista.

    VastaaPoista
  2. Siinä on ollut pelkoa naisen luomisessa, ettei vaan miehen yläpuolella kekkuroisi.
    Olipa mielenkiintoinsta legentaa.

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3 Se ilahduttaa aina :-)