torstai 5. kesäkuuta 2014

Salaperäinen symboliikka; Mäkimeirami eli oregano

Innostuinpa pitkästä aikaa kertomaan jotain yrteistä. Sain nimittäin töistä lahjaksi oreganon, tämän pizzaan liitettävän ihanan yrttikasvin. Päätin ottaa siitä selvää...


Mäkimeirami eli oregano (Origanum vulgare) on vanha antiikin ajoilta asti käytössä ollut mausteyrtti, joka on alun perin kotoisin Italian alueelta mutta tiettävästi levinnyt lähes koko Eurooppaan. Se on monivuotinen, hoikkajuurakkoinen noin 20–80 cm korkea kasvi ja voimakas tuoksultaan. Lehdet ovat lyhytruotisia ja muodoltaan puikeita. Lehdet ovat matalahampaisia tai ehytlaitaisia ja vaaleakarvaisia. Oregano viihtyy lehtoniityillä, kallioilla ja kivikkoisilla rinteillä. Mäkimeirami on suosittu mauste italialaisessa keittiössä (erityisesti pizzassa) ja kreikkalaisessa keittiössä, mutta vanha kansa käytti mäkimeiramia kalamausteena erityisesti silakan seurana.

Oreganon eli mäkimeiramin nimi tulee kreikan sanoista onos ja ganos tarkoittaen vuorten iloa.  Luonnonvaraisena kasvi kasvaa kuivilla ruohomailla ja on erittäin viehättävä. Muinaiset kreikkalaiset istuttivat kasvin hautakumpunsa päälle antamaan rauhan kuolleen sielulle sekä estääkseen näiden haamujen ilmestymisen eläville. Kansa uskoi tämän yrtin liittyvän myös hedelmällisyyteen, joten vastanaineet kruunattiin yleensä oreganoseppeleillä.

Kreikkalaisessa mytologiassa Kyproksen kuninkaan Cinyrasin palvelija kaatui, kun hän oli kantamassa valtavaa parfyymiastiaa. Tietäen isäntänsä tulisen luonteen palvelija järkyttyi niin, että pyörtyi ja muuttui mäkimeiramiksi.

Nykyisin kasvi on laajasti viljelty Euroopassa ja varsinkin Välimeren alueella.Yrtin on sanottu herättävän ruokahalua ja edistävän ruuansulatusta. Joillekin yrtti on tuonut helpotusta meripahoinvointiin ja hermostuneisuuteen. Yrttikimpun tyynyn alla on kerrottu helpottavan unettomuutta. Oreganosta uutettua öljyä käytetään yleisesti kosmetiikassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit <3 Se ilahduttaa aina :-)