lauantai 5. marraskuuta 2016

Pyhäinpäivä

Tänään vietämme Pyhäinpäivää. Mikä se pyhäinpäivä oikein on?


Wikipedia kertoo näin:

"Pyhäinpäivä on kristillinen pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä. Alun perin pyhäinpäivää on vietetty 1. marraskuuta, kuten monissa maissa edelleenkin, mutta Suomessa sitä vietetään välille 31.10.–6.11. osuvana lauantaina.





 Nykyinen suomalainen pyhäinpäivä on yhdistelmä kahdesta varsinkin katolisen kirkon keskiajalta lähtien viettämästä juhlasta, jotka ovat kaikkien pyhien päivä 1. marraskuuta ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivä 2. marraskuuta. Alun perin kaikkien pyhien päivää alettiin viettää 300-luvulla Syyriassa ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivää 900-luvulla Ranskassa. Suomessa siitä on tullut yleinen vainajien muistopäivä. Silloin monet vievät läheisten haudalle esimerkiksi kynttilän tai kukkia kuolleiden muistoksi. Kotona voidaan myös sytyttää kynttilä läheisen muistoksi. Haudoilla käynti yleistyi Suomessa toisen maailmansodan jälkeen.


Vuonna 1517 Martti Luther julkaisi kuuluisat 95 teesiään Wittenbergin linnankirkon edustalla kaikkien pyhien päivän aattona. Tästä alkoi reformaatio eli uskonpuhdistus.

Ennen reformaatiota katolinen kirkko vietti Suomessakin vuosittain monia juhlapäiviä pyhimysten muistoksi, ja monet niistä olivat samalla pyhäpäiviä. Kun Suomi kuninkaan käskyllä siirtyi luterilaisuuteen, useimpia pyhimysten päiviä lakattiin viettämästä, mutta ”kaikkien pyhien päivä” eli pyhäin miesten päivä säilyi.

Vanhoista ajoista on Suomessa vietetty syksyllä sadonkorjuun päättymisen jälkeen kekriä. Koska se ajankohdaltaan sattui lähelle kristillistä pyhäinpäivää, se on myöhempinä aikoina usein samastettukin pyhäinpäivän kanssa, josta kansanomaisesti onkin käytetty myös nimitystä kekri."


***
Olen menettänyt lähiomaisiani lapsesta saakka. Tämän takia pyhäinpäivää on meillä erityiseti aina vietetty. Haudoilla käytiin sytyttämässä kynttilät ja vietiin kukkia läheiseten muistokse. 1990- luvulla kävimme aina koko perhe ravintolassa syömässä pyhäinpäivän kunniaksi. Silloin joskus ennen vanhaan ei tapahtunut pyhäinpäivänä mitään. Ei saanutkaan oikein tehdä mitään. Kaikki kaupat olivat kiinni ja ihmisiä ei liikkunut missään. Nyt on toisin. Aika monet kaupat ovat auki ja tämä on ihan mikä tahansa lauantai. Aika monelle. Uskoisin näin.
Minäkään en oikeastaa pyhäinpäivää erityisesti vietä. Haudalla saatan käydä, mutta jos olen jossain muualla, käyn joku toinen kerta. Muistelen läheisiäni sydämessäni joka päivä. En tarvitse siihen erityistä päivää.



Rauhallista Pyhäinpäivää juuri Sinulle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit <3 Se ilahduttaa aina :-)